MenuMenu

OVER DE GRENSReviews (0)

OVER DE GRENS - KRAIJO, INEKE - 9789085433248
100 jaar na de bombardementen op Zierikzee en Goes. Zeeland, 1917.
Sarah is gevlucht uit Antwerpen. Ze is haar familie kwijtgeraakt door het oorlogsgeweld.
Haar vriend Peter vecht als soldaat aan het front. Door zijn brieven weet ze hoe erg het daar moet zijn. Het lukt Sarah maar niet om haar familie te vinden. Daarom besluit ze als vrijwilliger bij het Rode Kruis te gaan helpen in West-Vlaanderen. Als Peter daar wordt binnengebracht met een ernstig oorlogstrauma, probeert Sarah er alles aan te doen om ervoor te zorgen dat hij niet weer gaat vechten. Zelfs al moet ze hem daarvoor stiekem morfine toedienen …

The making of …
‘Welke stad in Zeeland werd er in nacht van 29 op 30 april 1917 gebombardeerd?’ Die vraag las ik twee jaar geleden op een kalender en ik had eerlijk gezegd geen idee. 1917, dat was de Eerste Wereldoorlog en ik had op school geleerd dat Nederland toen neutraal was. Dan zal het wel op Zeeuws-Vlaanderen zijn, dacht ik, vlak over de grens. Maar het was Zierikzee. Zierikzee, het stadje op Schouwen-Duiveland waar ik jarenlang gewerkt heb. Ik had nog nooit iets van een bombardement gehoord. Toen ik me erin ging verdiepen bleek dat het een vergissingsbombardement was. Een verdwaalde Engelse piloot dropte per ongeluk zes bommen. Dat leek me een mooi onderwerp voor een jeugdboek.

Daarom ging ik in de zomervakantie samen met mijn zoon Jelle (toen 9) naar Ieper. Rond deze Belgische stad is verschrikkelijk gevochten. Jelle en ik hadden een klein appartementje geboekt en ik had me voorgenomen om zoveel mogelijk te weten te komen over de Eerste Wereldoorlog. We bezochten musea, oorlogsgraven en gingen naar de Menenpoort. Daar wordt iedere avond om 20.00 uur The last post geblazen voor omgekomen militaire soldaten. Het was bijzonder om dat samen met mijn zoon te doen en we leerden ongelofelijk veel, vooral dat het een gruwelijke, zinloze oorlog was. En ik wist ook dat ik meer wilde vertellen dan alleen over dat ene vergissingsbombardement op Zierikzee. Als alles goed gaat, verschijnt Over de grens voorafgaand aan de herdenking van het bombardement op Zierikzee. Dat is dan precies honderd jaar geleden.

Ineke Kraijo woont in Cuijk. Ze schrijft kinderboeken voor alle leeftijden en won in 2016 Het Hoogste Woord. Bij uitgeverij Columbus verscheen in 2016 het historische jeugdboek Vechten tegen de golven. Door goede
research en een sfeervolle schrijfstijl zorgt Ineke ervoor dat de lezers van haar boeken zich echt kunnen onderdompelen in andere tijden!

Historische roman voor jongeren van 10 tot 14 jaar
Auteur:
KRAIJO, INEKE
Prijs:
€ 9,00
Artikelnr:
9789085433248
Status:
Uitverkocht
Dit artikel is niet meer leverbaar. Neem contact op voor meer informatie of alternatieven.
Reviews (0)
Plaats uw review
Schrijf hieronder je review!
Sterren
Naam *
E-mail *
Titel *
Bericht *

* = verplicht
Uw naam
Uw beoordeling
Schrijf de eerste review
Gerelateerde producten